top of page

Німецький опис «малоросів, кляйнрусів або українців», 1776р.

Йоганн Готліб Георгі (1729 – 1802) – німецький медик, хімік, етнограф та мандрівник, праці якого високо цінила російська імператриця Катерина II. У 1776 році видав працю під назвою «Опис усіх народів Російської держави, їх побуту, віросповідання, звичаїв, жител, одягу та інших відмінностей», в якій 4 сторінки приділив і українцям:



"Малороси, кляйнруси або українці – нащадки слов'янської колонії, яких я, подорожуючи Росією, зустрів у Дніпра на їхній батьківщині – Україні, яка межує з Польщею та Туреччиною, і за новим поділом складає Київську, Мало- і Новоросійську, а також Слобідську губернії. В Смоленській та Білгородській губерніях теж багато малоросів. Менша колонія знаходиться ліворуч від Волги, у бік Саратова, до Покровської Слободи, а друга до Самари та до Черкаська, (утворилася) через її участь у повстанні гетьмана Мазепи. Побутом і звичаями малороси дещо відрізняються від решти народів (Росії) і вважаються, так би мовити, особливим (самобутнім) народом.".


Дещо про козаків: "Запорожці виникли напочатку XVI століття з малоросів. <...> Бути козаком, за їхніми словами, є великою честю.".


 

Джерело: Johann Gottlieb Georgi, "Rußland: Beschreibung aller Nationen des rußischen Reiches", 1776, – вид. 1783, – с. 522-525.

bottom of page