top of page

«Одна мати Україна», — промова Хмельницького до реєстрових козаків, 1648р.

Промова гетьмана Богдана Хмельницького до реєстрових козаків перед битвою під Жовтими Водами, 1648 рік.



"Чию кров йдете проливати, чи не братів своїх, чи не одна нас породила мати Україна? За кого вам випадає стояти, за костели чи за церкви Божі, породивші нас і виховавші від хрещення духовно? Чи ви короні польській допомогти бажаєте, котра неволею за вашу мужністю віддячила, чи матері своїй Україні, яка волею обдарувати вас воліє?"


Прослухали все це козаки і всі шість тисяч, як одне серце і дума єдина, повстали. І щонайперше Філон Джечелий свого гетьмана Барабаша сонного списом пронизав, бо він Ляхам допомагав. А потім всю старшину та полководців-ляхів з корогвами у Дніпрі потопили, а самі з драгунами німецькими, що разом з ними човнами пливли, рушули Хмельницькому на підмогу. Забачивши це, ті козаки з комісаром, що при війську коронному залишилися, а також драгуни польські, що були в німецькій одежі та строях, великим загоном відділилися від ляхів і, зрадивши їх, перейшли до Хмельницького.


Спостерігаючи все це, Хмельницький зрадів невимовно і так звернувся: "Браття, славні молодці Війська Запорізького! Пробила година, візьміть зброю і щит віри вашої, закличте на допомогу Господа і не лякайтеся пихатої сили Ляхів, не бійтеся хижості та страховиськ з шкір леопардових та з пір'я страусового; згадайте давніх воїнів Українських, котрі хоч і невірні були¹, та все ж своєю відвагою на всіх страх наганяли. З того ж тіста й ви зліплені. Синове воїнів хоробрих², явіть мужність свою. І вам во віки віків славу (з повеління Господнього) запишуть, хай надія на Бога не посрамить вас!".


[1] — Таким чином Хмельницький називає воїнів Русі до хрещення (988р) «воїнами Українськими».

[2] — І говорить про те що козаки та ці воїни є одної крові.


 

Джерело: "Літопис Грабянки", Вид. 1853р. - С. 43-44.

bottom of page