top of page

«Україна завжди прагнула до волі», 1731р.

Французький поет, прозаїк, історик та один з найбільших філософів-просвітників XVIII століття Вольте́р (1694 – 1778) в своїй праці «Історія Карла XII» (1731) так писав про Україну:



UA: "Україна завжди прагнула до волі, але оточена Московією, країнами підвладними великому Султану і Польщею, вона вимушена була шукати собі протектора в одній з цих трьох держав. Вона спочатку потрапила під протекцію Польщі, яка поводила себе з нею зовсім як з поневоленою країною. Тоді вона звернулася до Московита, який обернув її в таке рабство, на яке тільки був спроможний. Спочатку Українці мали право обирати поміж себе Князя під ім'ям Генерала, але дуже скоро вони були позбавлені цього права, і їх Генерал почав призначатися Московським двором".


RU: "Украина всегда стремилась к свободе, но окруженная Московией, странами подвластными великому Султану и Польшей, она вынуждена была искать себе протектора в одном из этих трёх государств. Она сначала попала под протекцию Польши, которая вела себя с ней совсем как с порабощенной страной. Тогда она обратилась к Московиту, который обратил ее в такое рабство, на какое только был способен. Сначала Украинцы имели преимущество выбирать между собой князя под именем Генерала, но очень скоро они были лишены этого права, и их Генерал начал назначаться Московским двором".


 

Джерело: Voltair, "History of Charles XII", (1731), – с. 301-302.


bottom of page